Siirry sisältöön

Suunnittelu

Asiantuntijan avulla parempaan lopputulokseen

Kolmituote, aiemmalta nimeltään Salon Seudun Työkeskus Oy, on vuodesta 1983 työllistänyt ja kuntouttanut henkilöitä, jotka eivät ole omin avuin työllistyneet avoimille työmarkkinoille osatyökykyisyyden vuoksi. Työtoimintaa järjestämällä pyritään edistämään ammatillisen ja sosiaalisen kuntoutuksen päämääriä. Kolmituote on sairaanhoitopiirin, alueen kuntien ja vammaisjärjestöjen omistuksessa. Monimuotoisessa toiminnassa syntyy myös monenlaista jätettä. Kolmituotteessa asiaan haluttiin kiinnittää huomiota, ja otettiin yhteyttä Salon Hyötykäyttöön. Nyt ovat jäteasiatkin kunnossa, kertoo toimitusjohtaja Ilmo Arosilta.

Kolmituotteessa on ompelimo, kokoonpano-, puu- ja metalliosastot. Alihankintatyön lisäksi valmistetaan omia tuotteita.
− Kolmituote on yleishyödyllinen yhtiö, jonka tarkoitus ei ole tuottaa omistajilleen voittoa. Silti työtoiminta on toteutettu teollisuusyritysmäisesti ja omia tuotteita valmistetaan myymäläämme myyntiin. Valmistamme vaatteita t-paidoista verkkareihin ja työasuihin, teemme huonekaluja kotiin ja puutarhaan, valmistamme metallista erilaisia tarve-esineitä. Kaikkia tuotteita valmistamme asiakkaillemme tietysti myös tilauksesta suurempia eriä. Sen lisäksi valmistamme tilauksesta vaikka liukuovia, entisöimme huonekaluja ja suoritamme erilaisia kokoonpanotehtäviä myös urakkaluontoisesti.

Suunnittelulla asiat kuntoon

Kun toiminta on monipuolista, on jätekin sen mukaista.
− Aiemmin laitoimme suurin piirtein kaiken sekajätteeseen, paitsi kierrätyskelpoisen paperin. Pyysimme apua Hyötykäytöstä nimenomaan siihen, että saimme lajittelun järkeväksi ja hyödylliseksi siitä pisteestä alkaen, missä jäte syntyy.

Nyt Kolmituotteessa on järkevä lajittelu ja keräyspiste. Metalliromu hyödynnetään omaan keräykseensä, energiajäte omaansa ja sekajätteen määrä on laskenut huomattavan vähäiseksi.
− Me hyödyimme tästä myös taloudellisesti. Emme joutuneet investoimaan paljoakaan ja jätemaksumme ovat nyt entistä pienemmät. Sen lisäksi voimme hyvin suunnitellun järjestelmämme avulla opettaa myös työntekijöillemme kierrätyksen ja järkevän jätehuollon edut ja siten viedä ajatusta eteenpäin.

Pieni investointi, taloudellinen hyöty

Ilmo Arosilta on tyytyväinen Salon Hyötykäytön palveluun.
− Se nyt oli kertakaikkisen helppoa. Yksi soitto, uudet astiat keräyspisteeseen ja asia on kunnossa. Kun siihen vielä lisätään taloudellinen hyöty, voi sanoa, että olemme erittäin tyytyväisiä.

Ilmo Arosilta myöntää, että asiantuntija on aina asiantuntija.
− Kyllä minä pidin itseäni suhteellisen valistuneena ihmisenä kierrätyksen ja järkevän jätehuollon suhteen, mutta kyllä sitä vaan uuttakin oppii. Ja käytännössä sen vasta oivaltaa, miten paljon on olemassa hyödyllistä jätettä ja miten siitä oikeasti saa hyvän mielen, kun ei tuhlaa ja tunge kaikkea roskaa kaatopaikalle.